Opravovat poškozený mikrofon?

To je obvyklá otázka: Proč neopravujete poškozené mikrofony?

Ovšem odpověď je poměrně jednoduchá: Bez ohledu na to, jak velikou péči věnujeme opravě mikrofonu, nikdy nedosáhneme reprodukce původních parametrů. Mikrofony jsou sestavovány v laboratorních čistých prostorách, protože znečištění mikročásticemi může mít přímý vliv na stabilitu mikrofonu a tím i ohrozit měření. Jakmile je membrána mikrofonu propíchnuta, částice se dostanou do těla mikrofonu, takže opětovné dosažení stejné úrovně čistoty uvnitř mikrofonu, jako byla při počáteční montáži, by vyžadovalo více práce než výroba nového kusu.

Oprava by vyžadovala:

  • Úplnou demontáž mikrofonu
  • Novou povrchovou úpravu části těla mikrofonu v místech, kde se dotýká membrány a v místech, kde je membrána přivařena
  • Úplné čištění oblasti kolem membrány a odstranění zbytků částic
  • Opětovné sestavení všech částí
  • „nabití“ mikrofonu v případě, že se jedná o předpolarizovaný mikrofon
  • Přivaření nové membrány

Jednoduše řečeno by byly náklady na opravu, za účelem dosažení přijatelné úrovně kvality měření, příliš vysoké. Také nová membrána a nová část mikrofonu změní citlivost a frekvenční odezvu mikrofonu, takže i když sériové číslo zůstane stejné, technická specifikace bude jiná. Z pohledu uživatele to také povede k nesouladu údajů v historii mikrofonu. Proto, aby se zabránilo dodatečným nákladům a zajistila se kvalita a jednotnost údajů z měření, je nejlepším řešením nový mikrofon s novým, jedinečným sériovým číslem namísto opraveného kusu se stejným sériovým číslem.

Mikrofon není duše nebo plášť na kole – nelze jej „pouze“ opravit. Jedná se o velice kvalitní, velmi čisté a přesné zařízení a mělo by se s ním zacházet opatrně.

Rémi Guastavino, Specialista akustiky Brüel & Kjaer.

 

Více o mikrofonech Brüel & Kjaer.

SVMTech s.r.o., Spisová značka C 240418 vedená u Městského soudu v Praze.

Ochrana osobních údajů

© Všechna práva vyhrazena

11 Studio | Tvorba stránek | Grafika

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace